Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Tagliatelle z vongolami, białym winem i pomidorami cherry

Przepis zaprezentowany w programie Top Chef.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Vongole myjemy pod bieżącą woda i oczyszczamy, odrywając przyklejone do skorupek glony. Umyte muszle osuszamy na ręczniku papierowym.

  • W osolonej wodzie gotujemy makaron wg przepisu podanego na opakowaniu.

  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z drobno pokrojonym czosnkiem i smażymy. Po chwili wrzucamy vongole, posiekaną natkę pietruszki, podlewamy białym winem i dusimy pod przykryciem około 3 minut, aż zaczną się otwierać. Na patelnię dodajemy makaron, sól i pieprz. Całość delikatnie mieszamy i podgrzewamy.

  • Wykładamy vongole wraz z makaronem na talerze i podlewamy sosem, który został na patelni. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory i posypujemy startym parmezanem.

Oceny i komentarze: 0