Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Pierogi leniwe (kluski z twarogu)

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Ser zemleć w maszynce.

  • Podawać okraszone podsmażoną bułką z masłem oraz posypane cukrem i cynamonem.

  • Oddzielić żółtka od białek.

  • Masło roztopić w garnku.

  • Z białek ubić sztywną pianę.

  • Ser, żółtka i masło zagnieść z mąką, dodać sól a następnie wymieszać z pianą.

  • Ciasto podzielić na części.

  • Formować wałeczki grubości palca i kroić na skos pod kątem 45 stopni o długości ok. 3 cm.

  • Gotować ok. 3 minut we wrzącej, osolonej wodzie.

  • Wybierać łyżką cedzakową i układać na talerzach.

  • Podawać okraszone podsmażoną bułką z masłem oraz posypane cukrem i cynamonem.

Oceny i komentarze: 0