Pieprz czarny ziarnisty w torebce

Pieprz to jagoda wiecznie zielonego pnącza, uprawianego głównie w południowej i południowo-wschodniej Azji. Otrzymywany jest z owoców nie w pełni dojrzałych, zielonych lub żółknących. Zebrane jagody suszone są na słońcu...

Pieprz to jagoda wiecznie zielonego pnącza, uprawianego głównie w południowej i południowo-wschodniej Azji. Otrzymywany jest z owoców nie w pełni dojrzałych, zielonych lub żółknących. Zebrane jagody suszone są na słońcu do momentu, gdy nabiorą czarno-brunatnego zabarwienia. Ostry smak pieprzu czarnego pochodzi od zawartej, głównie w wierzchniej warstwie owocu, piperyny - alkaloidu, wpływającego dobroczynnie na proces trawienia. 

Pieprz czarny ziarnisty jest powszechnie używaną przyprawą. Dodaje się go do zup, rosołu, sosów oraz potraw z mięs, warzyw i ryb. Stosowany jest również do sporządzania wytrawnej nalewki - pieprzówki. Dodaje się go na początku przyrządzania potrawy.

Dowiedz się
więcej o... PIEPRZU

Więcej Mniej

Wskazówki dotyczące użytkowania

  • Można użyć młynka aby wzbogacić przygotowywane potrawy o posmak świeżo zmielonego pieprzu.

  • Można użyć świeżego lub mielonego pieprzu do marynat i sosów, lub posypać nim stek lub kebab przed grillowaniem.

  • Aby przyrządzić śmietanowy sos pieprzowy należy zmieszać rozdrobniony pieprz ze śmietaną i masłem.

  • Można doprawić cieniutkie plastry wędzonego łososia za pomocą dressingu przyrządzonego z mielonego pieprzu i oliwy z oliwek.

  • Szczypta czarnego pieprzu i odrobina balsamicznego octu wyeksponuje smak truskawek.

  • Aby przyrządzić tradycyjny stek z pieprzem, należy natrzeć dokładnie pieprzem polędwicę wołową i odstawić na 30 minut. Następnie usmażyć na oliwie z oliwek i podawać z masłem czosnkowym.

Informacje żywieniowe

Więcej informacji wkrótce

KOD UPC (Sztuka)

5900084001014

Powiązane przepisy