Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
Pieprz czarnyPieprz czarny

Pieprz czarny

< Powrót

Ciekawostki
Pieprz bywa nazywany ‘królem przypraw’, albowiem jest najszerzej stosowaną przyprawą na Zachodzie. Handel pieprzem, jak i innymi przyprawami, był główną przyczyną redniowiecznych wojen i motorem napędowym odkryć geograficznych. W redniowieczu pieprz był traktowany jak waluta. Wszystkie trzy rodzaje pieprzu to owoce jednej i tej samej roliny, ale zbierane w różnych fazach dojrzałoci i poddawane nieco innej obróbce. Czarny pieprz to zielone, niedojrzałe owoce, które stają się czarne i pomarszczone dopiero w wyniku suszenia na słońcu. Ziarna pieprzu zielonego to niedojrzałe owoce pieprzu czarnego liofilizowane albo przechowywane w słonej zalewie lub occie. Ziarna pieprzu białego to dojrzałe owoce pieprzu, które po zebraniu usypuje się w stosy, nakrywa kocami i pozostawia na kilka dni. W wyniku zachodzącej fermentacji, zewnętrzne, mięsiste warstwy owocni miękną i dają się łatwo usunąć. Otrzymane w ten sposób szare pestki myje się, odsącza na sitach i suszy na słońcu, aż staną się żółtawobiałe (różowy pieprz to jagody tropikalnego krzewu). Pieprz dobrej jakoci zachowuje swoje kulinarne właciwoci przez wiele lat. Jego palący, cierpki smak uwalnia się pod wpływem mielenia i zwiększa pod wpływem ciepła. Jednak trzeba pamiętać, że uwolnione pod wpływem zmielenia olejki szybko się ulatniają, więc pieprz najlepiej dodawać już na stole lub pod koniec gotowania. Pieprz zielony jest najnowszą przyprawą z rodziny pieprzów, wprowadzono go dopiero w 1971 roku. Jest on łagodniejszy od odmiany czarnej i białej. Pieprz pobudza soki trawienne, zwiększa apetyt i ułatwia trawienie.

Jak wybierać
Ziarna czarnego pieprzu powinny być duże, równej wielkoci, o głębokiej, ciemnobrązowej barwie.

Zastosowanie
Jeżeli chcemy dodać ostroci daniom, możemy dodać pieprzu pod koniec gotowania lub już po podaniu.
Każda zupa z odrobiną pieprzu nabierze wspaniałego aromatu i smaku.
Znakomity do sosów i dań z jajek i sera.
W celu wyeksponowania smaku truskawek, można posypać je pieprzem z dodatkiem balsamicznego octu.
Lekko podsmażone na oliwie z oliwek i male grzyby, nakładamy na ciabattę i dobrze doprawiamy czarnym mielonym pieprzem.

Wartoci odżywcze
Wartość energetyczna w 100g: 529 KCal
Białka w 100g: 13 g
Węglowodany w 100g: 68.7 g
Tłuszcz w 100g: 22.5 г