Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Zrazy śliwkowe

Składniki
Porcja dla: 6-7 osób
Sposób przygotowania
  • Mięso pokroić na plastry o grubości 1 cm, zbić tłuczkiem do mięsa formując zrazy.

  • Boczek pokroić w plastry.

  • Uformowane mięso natrzeć od wewnętrznej strony: solą, czosnkiem, pieprzem, papryką.

  • Na każdym kawałku natartego mięsa ułożyć plaster boczku i dwie suszone śliwki, zwinąć i spiąć wykałaczka.

  • Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć zrazy na ciemno-złoty kolor, przełożyć do rondla, zalać szklanką zimnej wody, dodać pokrojoną w kostkę cebule.

  • Dusić ok. 2 godziny na małym ogniu.

  • Pod koniec duszenia doprawić wywar do smaku papryką, solą, czosnkiem i pieprzem.

  • Mąkę wymieszać ze śmietaną i połączyć z wywarem.

  • Podawać z kaszą gryczaną.

Oceny i komentarze: 0