Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Stek z pieprzem

Składniki
Sposób przygotowania
  • Ziarna czarnego pieprzu trzemy w moździerzu, leniwi mogą użyć pieprzu młotkowanego.

  • 2 kawałki polędwicy wołowej grubości 2,5 – 3 cm obtaczamy w pieprzu, nie solimy.

  • Rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu i wlewamy 2 łyżki oliwy. Steki smażymy na patelni ok 3 minuty, aż będą wysmażone do 1/3 wysokości, następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty. Gotowe mięso przekładamy na talerz oprószając odrobiną soli i zawijamy w folię aluminiową.

  • Na patelnię po stekach wlewamy sok z połowy cytryny lub pół kieliszka białego wytrawnego wina. Podgrzewamy do czasu, aż płyn zredukuje się o połowę. Następnie dodajemy 4 łyżki śmietanki – kremówki. Gdy sos zgęstnieje – dodajemy łyżeczkę musztardy i – oczywiście – jeszcze trochę pieprzu. Gotowe danie podajemy po prostu z bagietką.

  • Deser: Na patelnię wlewamy pół szklanki octu balsamicznego. Dodajemy do niego 2 łyżki miodu i sporo mielonego pieprzu. Mieszając trzepaczką podgrzewamy sos do czasu, gdy zredukuje się mniej więcej o połowę. Takim pysznym sosem można polać świeże liście sałat, ale jest też znakomity na przykład do truskawek i melona – jako deser albo imprezowa przekąska.

Oceny i komentarze: 0