Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kotlet schabowy w ziołowej panierce z ogórkiem kiszonym w miodzie z czosnkiem oraz kaszą gryczaną z marchwią, pietruszką, porem, cebulą i pieczarkami

Przepis zaprezentowany w programie Top Chef 2014.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Mięso: Rozgrzewamy piekarnik do 120 st. Schab nacieramy solą, smażymy do uzyskania złotego koloru z obu stron bez dodatku tłuszczu i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Pozostałe składniki wkładamy do blendera, miksujemy na jednolitą masę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Po upływie 10 minut wyjmujemy schab z pieca i obtaczamy w przygotowanej „kruszonce”. Piekarnik rozgrzewamy do 250 st i zapiekamy mięso przez 5 minut, aby kruszonka zrobiła się złota.

  • Warzywa: Warzywa obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na oliwie z łyżką masła i dodajemy pieczarki pokrojone w paski. Dodajemy kaszę, chwilę przesmażamy z warzywami i podlewamy bulionem. Całość gotujemy, aż kasza będzie miękka. Pod koniec zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy parmezan, resztę masła, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.

  • Ogórki: Miód podgrzewamy na patelni z czosnkiem i rozmarynem. Po chwili usuwamy rozmaryn, dodajemy ogórki i smażymy, aż będą złotobrązowe.

Oceny i komentarze: 0