Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Seler naciowy w serowej polewie

Składniki
Porcja dla: 6-8 osób
Sposób przygotowania
  • Seler umyć, liście odciąć, odłożyć.

  • Zalać sosem, posypać startym serem i wiórkami masła.

  • Zapiekać 10 min. w piekarniku w temp. 220°C.

  • Potrawę podawać z posiekanymi liśćmi selera i koperkiem.

  • Łodygi pokroić w 6 cm kawałki.

  • Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 30 min, odcedzić.

  • Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną masła.

  • Mąkę zasmażyć z 2 łyżkami masła.

  • Mieszając, rozprowadzić ciepłym mlekiem.

  • Dolać 1/2 szklanki wywaru z ugotowanego selera.

  • Sos doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  • Pokrojone łodygi selera ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Oceny i komentarze: 0