Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Jarzyny o smaku umami smażone w małej ilości tluszczu z estragonem i białym winem

Smak umami występuje naturalnie w pomidorach, grzybach, marchwi, szparagach i selerze. Przyrządź to szybkie danie ze świeżych warzyw, by móc delektować się słynnym „piątym smakiem”.

Składniki
Porcja dla: 6
Sposób przygotowania
  • W małej misce wymieszaj wino, zmielone grzyby, estragon, czosnek w proszku i sól morską. Odstaw.

  • Na średnim ogniu rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj marchew i selera; gotuj, mieszając przez 2 minuty, lub do lekkiego przyrumienienia. Dodaj czerwoną paprykę i szparagi; gotuj, mieszając przez 2 kolejne minuty, lub do osiągnięcia miękkości/chrupkości. Dodaj pomidory i mieszankę winną; gotuj, mieszając przez kolejną minutę lub do rozgotowania pomidorów. Zdejmij z ognia, dodaj kapustę i dobrze wymieszaj.

Oceny i komentarze: 0