Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Zapiekanka pastizio

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • W rondlu roztopić masło, wrzucić ugotowany makaron, wymieszać z tłuszczem.

  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

  • Przygotować sos: Z masła i mąki zrobić zasmażkę stopniowo dolewać 3/8 l wody i mieszając gotować 5 minut.

  • Do sosu dodać ser i dokładnie wymieszać, posolić i popieprzyć.

  • Żółtko rozmącić ze śmietaną.

  • Polać mięso i zapiekać 30-40 minut.

  • Z białka ubić sztywną pianę wymieszać z serem i połączyć delikatnie z makaronem.

  • Dużą formę do zapiekanek wysmarować masłem i posypać bułką tartą.

  • Połowę makaronu włożyć do formy.

  • Cebule obrać pokroić w kostkę i przysmażyć na maśle na złoty kolor.

  • Dodać mielone mięso, smażyć mieszając doprawić solą, pieprzem i cynamonem, Do mięsa dodać wino, koncentrat pomidorowy, rosół i gotować na odkrytym rondlu tak długo aż powstanie gęsta masa.

  • Wyjąc laskę cynamonu.

  • Masę mięsną wymieszać z bułką tartą i serem, rozłożyć równomiernie na warstwie makaronu w formie.

  • Na wierzchu ułożyć pozostały makaron.

Oceny i komentarze: 0