Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Pizza neapolitańska z pomidorami i sardelą

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Do dużej miski wsypać 2/3 mąki, wkruszyć drożdże, dodać cukier, trochę letniego mleka, jaja, sól i roztopiony tłuszcz.

  • Piec 25-35 minut w temperaturze 190-200 stopni.

  • Do pizzy podawać czerwone wino.

  • Robotem powoli wymieszać składniki, następnie dosypać resztę mąki i energicznie zagniatać ciasto aż pojawią się w nim pęcherzyki powietrza.

  • Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.

  • Ciasto rozłożyć w natłuszczonej formie lub tortownicy o średniej 30-35 cm i ponownie odstawić na 25 minut do wyrośnięcia.

  • Ciasto posmarować oliwą, obłożyć plastrami sera.

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.

  • Pokroić na plasterki, rozłożyć na serze.

  • Posypać solą, pieprzem, oregano.

  • Z sardeli ułożyć na pomidorach kratkę.

Oceny i komentarze: 0