Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Gotowany sos sambal

Sambal to sos o wszechstronnym zastosowaniu pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej. Jednym z jego składników jest papryka chili. Przyprawia się nim potrawy smażone, makarony, mięsa, jaja, krewetki i warzywa. Używa się go także jako słodko-kwaśnego, pikantnego dodatku do wcześniej przygotowanych potraw. W tej wersji za pomocą blendera zmiksowano przed gotowaniem paprykę chili, cebulę, czosnek, trawę cytrynową, ocet i przyprawy, aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły.

Składniki
Porcja dla: Przepis na 1 szklankę sosu lub 8 porcji (po 2 łyżki każda).
Sposób przygotowania
  • Wszystkie składniki poza olejem włóż do blendera lub robota kuchennego. Przykryj. Miksuj aż będą grubo posiekane.

  • Rozgrzej olej w rondelku na małym ogniu. Przelej do rondelka zmiksowane składniki. Gotuj przez 15 minut aż mieszanina zacznie pachnieć, a tłuszcz wypłynie na jej powierzchnię. Od czasu do czasu zamieszaj.

  • Przechowuj w lodówce w czystym, szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku nie dłużej niż 2 tygodnie.

Porady Gotowanie

Chili fresno mają zbliżoną wielkość do papryczek jalapeño. Kiedy są zielone, mają delikatnie ostry smak. Kiedy dojrzewają i zmieniają kolor na czerwony, stają się bardziej pikantne.

Papryka chili zawiera kapsaicynę, która może poparzyć skórę. Po pokrojeniu papryczek chili należy starannie umyć ręce i deskę do krojenia ciepłą wodą z mydłem. Można też złożyć gumowe rękawiczki na czas obróbki papryczek.

Oceny i komentarze: 0