Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Ryż po kantońsku

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Ryż dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.

  • Dodać szynkę i groszek.

  • Smażyć dalej przez 2 minuty stale mieszając.

  • Wyjąć z patelni.

  • Wlać resztę oleju na patelnię, podsmażyć ryż.

  • Dodać szynkę, krewetki, groszek i pokrojony omlet.

  • Wymieszać, doprawić do smaku Przyprawą kuchni chińskiej i zaraz podawać.

  • Wrzucić do dużej ilości zimnej wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 15-17 minut. Odcedzić.

  • Dymkę posiekać.

  • Krewetki umyć i osolić.

  • Ubić jajka, dodać 1 łyżeczkę Przyprawy kuchni chińskiej i posiekaną dymkę.

  • Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wlać jajka i usmażyć cienki omlet.

  • Gdy ostygnie, pokroić na kwadraty o boku 1,5 cm.

  • Na takie same kwadraty pokroić szynkę.

  • Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić krewetki i smażyć przez 1 minutę.

Oceny i komentarze: 0