Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Żółtka jajek w sosie sojowym i imbirze

Marynowanie żółtek jest dziecinnie proste. Moczone w sosie sojowym, z dodatkiem czosnku i imbiru są gotowe po około 6 godzinach i można je wykorzystać jako składnik sałatki Gado Gado albo zjeść na toście z krewetkami. Delikatnie nakłuj żółtko widelcem i pozwól mu się rozlać na całej sałatce.

Składniki
Porcja dla: 8 (1 jajko na porcję)
Sposób przygotowania
5 min Czas gotowania
5 min Czas gotowania
  • Wymieszaj sos sojowy z przyprawami w misce.

  • Ostrożnie wbij żółtka do miski. Przykryj i przechowuj w lodówce przez 4-6 godzin, krócej – jeśli wolisz płynne, dłużej – jeśli wolisz bardziej ścięte.

Porady Gotowanie

Użyj żółtek, aby przygotować indonezyjską sałatkę Gado Gado z tostem z krewetkami.

*Bezpieczne gotowanie potraw z jajkami
Spożywanie surowych lub niedogotowanych jaj może zwiększyć ryzyko zatrucia. Przed dotknięciem jaj i na każdym etapie ich przygotowania należy umyć ręce mydłem i ciepłą wodą.

Oceny i komentarze: 0