Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Makaron z sosem sambal, krewetkami i chińskim brokułem

To azjatyckie danie z makaronem jest w tym samym stopniu słodkie, kwaśne i pikantne dzięki połączeniu słodkiego sosu sojowego i świeżego sosu sambal, czyli pikantnego sosu chili pochodzącego z Azji Południowo-Wschodniej. Krewetki, chińskie brokuły i grzyby shiitake nadają mięsistą konsystencję i gęstość temu wyjątkowemu daniu.

Składniki
Porcja dla: Przepis na 6 porcji.
Sposób przygotowania
  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dobrze odsącz. Odstaw. Tymczasem wymieszaj w miseczce słodki sos sojowy, sos sambal i imbir. Odstaw.

  • Na dużej patelni lub w woku podgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oleju. Dodaj 1 łyżki szalotki i 1 łyżkę czosnku. Gotuj mieszając 30 sekund aż składniki zaczną pachnieć. Dodaj krewetki. Gotuj, mieszając, przez 3 minuty lub aż krewetki staną się różowe. Zdejmij krewetki z patelni.

  • Rozgrzej na średnim ogniu pozostałą 1 łyżkę oleju na tej samej patelni. Dodaj pozostałe 1 łyżkę szalotki i 1 łyżkę czosnku. Gotuj mieszając 30 sekund aż składniki zaczną pachnieć. Dodaj brokuły, grzyby i dymkę. Gotuj, mieszając, przez 2 do 3 minut aż nieco zmiękną. Dodaj makaron, krewetki i mieszankę ze słodkim sosem sojowym. Podrzuć, aby dobrze pokryć wszystko sosem.

  • Przełóż mieszankę z makaronem do miseczek, w których podasz potrawę. Jeśli chcesz, posyp danie orzechami nerkowca i dołóż porcję sosu sambal. Przed podaniem wyciśnij na wierzch sok z cząstki limonki.

Porady Gotowanie

Słodki sos sojowy bywa nazywany kecap manis. To ciemny, gęsty sos używany przede wszystkim w kuchni indonezyjskiej i chińskiej. Można go kupić w sklepach z żywnością azjatycką. Aby zrobić go samodzielnie, wystarczy gotować sos sojowy w połączeniu z brązowym cukrem lub melasą (w proporcji 1:1) tak długo aż zgęstnieje.

Chiński brokuł lub gai lan to warzywo o ciemnozielonych liściach, grubych łodygach i małych kwiatostanach, które z wyglądu przypomina brokuł. Jego smak jest bardziej wyrazisty niż w przypadku brokułu. Jest też lekko gorzkawy.

Oceny i komentarze: 0