Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kaczka z czereśniami

Przepis zaprezentowany przez Grzegorza Łapanowskiego w programie Dzień Dobry Wakacje.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Czereśnie umyj i wydrąż pestki. Rozgnieć owoce widelcem aby puściły sok. Dodaj ocet balsamiczny, czerwone wino i tymianek. Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

  • Filety z kaczki oczyść, umyj i osusz. Natnij od strony skóry uważając aby nie przeciąć mięsa. Włóż do marynaty na 2 godziny.

  • Osącz z nadmiaru płynu i opiekaj na ruszcie grilla najpierw od strony skóry na złoto, następnie piecz przez kilka minut na drugiej stronie.

  • Przełóż filety na brzeg rusztu i trzymaj w cieple około 10-12 minut.

  • Marynatę wlej do rondla, zagotuj i zredukuj objętość płynu o połowę. Na sam koniec dodaj łyżkę zimnego masła.

  • Filet z kaczki wyjmij na deskę. Odczekaj kilka minut aby zatrzymać soki w mięsie. Pokrój na cienkie plasterki. Podawaj z sosem z czereśniami.

Oceny i komentarze: 0