Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kaczka po poznańsku i lemoniada majerankowa

Składniki
Sposób przygotowania
  • Sposób przygotowania kaczki po poznańsku:

  • Mięso dokładnie nacieramy solą z czosnkiem i majerankiem, zarówno na zewnątrz jak i w środku. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę.

  • Jabłka kroimy w ćwiartki. Pierś z kaczki wkładamy do brytfanki skórą do góry i obkładamy jabłkami. Podlewamy odrobiną wody i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok. 1 ½ godziny, do momentu aż skórka będzie rumiana. W trakcie pieczenia polewamy kilka razy mięso powstałym sosem.

  • Sposób przygotowania lemoniady majerankowej:

  • Majeranek zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Powstały napar odcedzamy. Dodajemy 2 łyżki brązowego cukru i sok wyciśnięty z grejpfruta.

  • Lemoniadę podajemy schłodzoną, z lodem.

Oceny i komentarze: 0