Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Peperonata i domowa Sriracha

Składniki
Sposób przygotowania
  • Sposób przygotowania peperonaty:

  • Na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i ziemniaki. Zalewamy to pomidorami dodając przyprawy i parmezan. Gotujemy gulasz pod przykryciem ok. 15 minut.

  • Na patelni z oliwą obsmażamy kromki pieczywa posypane suszonym czosnkiem.

  • Gulasz smakuje wyśmienicie i jest bardziej pożywny podany z chrupiącą grzanką.

  • Sposób przygotowania domowej srirachy:

  • Papryczki myjemy, odkrawamy czapeczki i kroimy w spore kawałki. Czosnek dodajemy do papryki, zalewamy octem i mieszamy sól i sproszkowaną paprykę. Odstawiamy na kilka godzin. Następnie wlewamy marynatę do garnuszka lub na patelnię, dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i grzejemy ok. 5 minut.

  • Kiedy sos się ochłodzi i będzie ciepły, przelewamy go do blendera, całość przepuszczamy przez sitko, dobrze odciskając pulpę. Pulpa nie będzie już potrzebna, otrzymany sos to nasza sriracha.

Oceny i komentarze: 0