Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »

[Przejdź do zawartości]

Search form

Polędwiczki wieprzowe w sosie prowansalskim

Polędwiczki wieprzowe w sosie prowansalskim
Porcje dla 4 osób Średnie Czas przygotowania: 40 min
Bez Oceny (Zaloguj się by ocenić) Zapisz w moich ulubionych

Składniki

  • 600g polędwiczek wieprzowych
  • szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 korniszony
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki musztardy prowansalskiej
  • Kamis Pieprz czarny mielony w słoiczku

Przepis

ETAP 1Polędwiczki przysmażyć na oliwie z masłem z każdej strony, dodać rozgnieciony czosnek, chwilę smażyć.

ETAP 2Posypać solą i pieprzem, odstawić w ciepłe miejsce.

ETAP 3Do pozostałego tłuszczu na patelni dodać białe wino i 3 łyżki gorącej wody, wymieszać i zagotować.

ETAP 4Śmietanę, musztardę i żółtko ubić trzepaczką, dodać do sosu i dalej ubijać aż do otrzymania jednolitej konsystencji.

ETAP 5Zagotować i dodać pokrojone korniszony.

ETAP 6Sos podawać do polędwiczek osobno.

Komentarze

[Wróć na górę]