Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Przepis na pikantną, meksykańską zupę z kukurydzy

Meksykańskie zupy kuszą pikantnym smakiem, intensywnymi kolorami i kremową konsystencją. Są również doskonałym posiłkiem na jesień i zimę, bo są pożywne i rozgrzewające. Taka właśnie jest klasyczna meksykańska zupa z kukurydzy - wyjątkowa i bardzo aromatyczna. Ma ona słodko-pikantny smak. Przyprawa Kamis Meksykańska zupa z kukurydzy, która jest podstawą tej zupy, to bogata mieszanka ziół i przypraw, m.in: czosnku, kurkumy, kolendry, papryki słodkiej, imbiru, mięty, chili, natki pietruszki. Gotową zupę podaję się z pokrojonymi, ugotowanymi kawałkami kurczaka.
Smacznego!

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Rozpuść w garnku masło i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.

  • Dodaj 2 puszki kukurydzy, wcześniej odsączone i podsmażaj przez ok. 3 minuty.

  • Wlej do garnka 0,5 l wody, wrzuć całą pierś z kurczaka i 2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę.

  • Gotuj pod przykryciem do momentu aż ziemniaki zmiękną, wyjmij na talerz kurczaka, a resztę zmiksuj na gładką masę.

  • Dodaj kolejne 0,5 l wody, przyprawę, 5 łyżek śmietanki i 1 łyżkę miodu. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj.

  • Podawaj z pokrojonym w kawałki kurczakiem.

Oceny i komentarze: 0