Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Wieprzowina pieczona i duszona z rozmarynem i czosnkiem

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Sos kawowy: ocet balsamiczny gotujemy na wolnym ogniu z cukrem i kawą expresso – zagęszczamy zaklepką z mąki i masła, doprawiamy do smaku.

  • Marynaty : Wieprzowinę nacieramy czosnkiem, rozmarynem, oliwą z oliwek, solą i pieprzem i owijamy w folię aluminiowa z liściem laurowym, dodajemy masło i pieczemy przez 2 godz. w temp. 160 ˚ C.

  • Wieprzowinę nacieramy suchymi przyprawami ( mielimy w blenderze: ziarna kolendry, paprykę słodką, liść laurowy, pieprz młotkowany, tymianek, czosnek i rozmaryn) związujemy sznurkiem i obsmażamy na patelni z warzywami, doprawiamy solą i podlewamy bulionem – dusimy pod przykryciem ok. 1,5 h.

  • Zagotowujemy wodę, ocet jabłkowy i wino białe w stosunku 1:1/2:1 z cebulką, czosnkiem i rozmarynem , dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Marynatę studzimy mieszając z oliwą z oliwek i zalewamy mięso – najlepiej marynować kilka godzin z warzywami. Pieczemy w foli aluminiowej.

Oceny i komentarze: 0