Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Soczysta polędwica z sosem śliwkowo-jałowcowym

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Piekarnik rozgrzać do 85 stopni.

  • Wymieszać i gotować na średnim ogniu ok. 10 min.

  • Do sosu śliwkowego dodać śmietanę, wymieszać.

  • Sos doprawić do smaku zmielonym cynamonem i zielem angielskim, solą i pieprzem.

  • Polędwiczkę wyjąć z piekarnika, rozwinąć z folii i pokroić w cienkie plastry.

  • Mięso włożyć do sosu śliwkowego i podgrzewać ok. 2 min. na bardzo małym ogniu.

  • Plastry polędwiczki i porcję sosu włożyć na talerz.

  • Przed podaniem potrawę można udekorować cząstkami śliwek i jagodami jałowca.

  • Polędwiczkę opłukać i osuszyć.

  • Za pomocą ostrego noża oczyścić z błonek i paseczków tłuszczu.

  • Mięso oprószyć pieprzem.

  • Włożyć na patelnię na rozgrzany olej i obsmażać ok. 8 min.

  • Doprawić solą, zdjąć z patelni, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do rozgrzanego piekarnika.

  • Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki, miąższ pokroić w cząstki.

  • Na patelni roztopić masło, dodać śliwki i krótko dusić.

  • Wlać wino, dodać miód, imbir, liść laurowy i jagody jałowca.

Oceny i komentarze: 0