Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Sałatka karnawałowa

Składniki
Porcja dla: 4 osób
Sposób przygotowania
  • Dwa grejpfruty obrać ze skóry i wewnętrznych błonek i podzielić na cząstki, z trzeciego wycisnąć sok.

  • Do 200 ml wody wsypać soli, wlać 50ml soku z grejpfruta, wsypać soczewicę i gotować na wolnym ogniu 5 min.

  • Pozostawić do wystygnięcia w wywarze, aby soczewica wchłonęła cały płyn.

  • Z awokado usunąć pestkę, obrać, pokroić w cienkie półplasterki i dokładnie skropić sokiem z grejpfruta, żeby nie ściemniało.

  • Do pozostałego soku z grejpfruta dodawać, ciągle mieszając, po kilka kropli oleju, musztardę, przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.

  • Sałatę (porwaną na kawałki), soczewicę, cząstki grejpfruta i plasterki awokado ułożyć na talerzach, polać sosem i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

  • Podawać z bagietką.

Oceny i komentarze: 0