Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Małże i karczochy gotowane na parze z gremolatą z orzechów laskowych

Małże i serca karczochów gotowane w aromatycznym wywarze to wyjątkowe danie. Gremolata z orzechów laskowych dodaje potrawie świeżego, lekko cytrynowego smaku i orzechowej kruszonki.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Podgrzej oliwę na średnim ogniu w głębokiej patelni. Dodaj marchew, szalotki, czosnek i liście laurowe. Gotuj mieszając przez około minutę, aż zacznie pachnieć. Dodaj bulion, wino i sól morską. Doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.

  • Dodaj małże i serca karczochów, a następnie przykryj. Gotuj 8 minut, do momentu gdy małże się otworzą a karczochy staną się delikatne i kruche (wyrzucić wszystkie małże, które się nie otworzyły) Przed podaniem wyjmij liście laurowe.

  • Równocześnie przygotuj gremolatę z orzechów laskowych: upraż orzechy laskowe w małej patelni na średnim ogniu przez 3-4 minuty, często mieszając. Przesyp orzechy do małej miseczki. Dodaj pozostałe składniki, dobrze wymieszaj i odstaw.

  • Podawaj nalewając łyżką wazową małże, warzywa oraz bulion na głębokie talerze. Posyp orzechową granulatą. Można podawać ze świeżym, chrupiącym chlebem.

Oceny i komentarze: 0