Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Twarożek labneh z czosnkiem i pieprzem

Delektuj się smakiem twarożku labneh – gęstego, pikantnego jogurtu kuchni Bliskiego Wschodu, przyprawionego wyłącznie kruszoną papryczką chili, czarnym pieprzem i czosnkiem, posypanego po wierzchu ziołami i skropionego dobrą oliwą z oliwek. To znakomity dip do chleba i warzyw.

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
  • W małej misce labneh mieszaj z czarnym pieprzem, chilli i czosnkiem w proszku, aż składniki dobrze się połączą.

  • Skrop oliwą z oliwek i posyp kolendrą. Podawaj ze świeżym lub podpieczonym w tosterze chlebkiem pita.

Porady Gotowanie

Porady kuchenne:

Labneh to świeży twarożek z Bliskiego Wschodu, przyrządzany z przecedzonego jogurtu. Serwowany jest jako dip lub pasta do smarowania chlebka pita lub innego rodzaju chleba do dowolnego posiłku. Znajdziesz go na nabiale lub w dziale serów w wybranych supermarketach, sklepach specjalistycznych z serami lub na targach w krajach Bliskiego Wschodu.

Aby przyrządzić go w domu, skorzystaj z poniższego przepisu:

Zwykły labneh

450 ml (15 uncji obj.) jogurtu greckiego
½ łyżeczki soli morskiej firmy Schwartz – Sea Salt
2 łyżki kwaśnej śmietany

1. Wyłóż sitko kilkoma warstwami gazy lub muślinu; sitko włóż do głębokiej miski.

2. Jogurt wymieszaj z solą, a następnie przełóż łyżką do sitka wyłożonego materiałem. Materiał złóż do siebie końcami i zawiąż na supeł.

3. Odstaw na 12-18 godzin do lodówki.

4. Odcedzony jogurt przełóż łyżką do małej miski, odlewając resztkę płynu. Dodaj śmietanę i postępuj zgodnie z instrukcją w przepisie.

Oceny i komentarze: 0