Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Spaghetti aglio e olio i czekoladowy krem z bazylią

Składniki
Sposób przygotowania
  • Spaghetti aglio e olio: Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek i czekamy aż złapie kolor. Dodajemy ognistą mieszankę przypraw i pokrojoną drobno papryczkę chili, sól oraz pieprz. Wrzucamy na patelnię odsączony makaron. Mieszamy, aż spaghetti dokładnie pokryje się oliwą z przyprawami. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, parmezan i mieszamy. Wyciskamy sok z cytryny. Dekorujemy parmezanem.

  • Słodko-ostry krem czekoladowy: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy kilka kropli octu balsamicznego, roztartą w palcach suszoną bazylię i szczyptę świeżo mielonego czarnego pieprzu. Ubijamy śmietanę na sztywno. Dzielimy śmietanę na pół. Połowę delikatnie dodajemy do czekoladowej masy. Krem umieszczamy w pucharkach. Wstawiamy do lodówki. Rozcinamy laskę wanilii, ziarenka mieszamy z pozostałą bitą śmietaną. Przed podaniem do każdego pucharka z kremem wrzucamy łyżkę pestek granatu. Dekorujemy waniliową bitą śmietaną.

Oceny i komentarze: 0