Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Udziec jagnięcy w owocowej marynacie

Składniki
Porcja dla: 5-7 osób
Sposób przygotowania
  • Usunąć z mięsa tłuszcz i błony.

  • Udziec podawać z ryżem lub gotowanymi ziemniakami, przybrany plastrami pomarańczy i polany częścią sosu.

  • Pozostałą część sosu podawać osobno.

  • Składniki marynaty wymieszać ze sobą i polać dokładnie całe mięso.

  • Przykryć i wstawić do lodówki na 24 godz., od czasu do czasu przewracając mięso.

  • Jagnię wyjąć z marynaty, natrzeć solą i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180° C przez ok. 2 godziny, co jakiś czas polewać marynatą i sosem z pieczenia.

  • Udziec wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.

  • Z powierzchni sosu z pieczenia zebrać tłuszcz i wyrzucić.

  • Wlać resztę marynaty i zagotować.

  • Mąkę kukurydzianą zmieszać z 3 łyżkami zimnej wody i ciągle mieszając dodać do sosu.

  • W razie potrzeby dodać więcej soku pomarańczowego lub wina.

Porady Gotowanie

*nie uwzględniony czas marynowania mięsa

Oceny i komentarze: 0