Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Królik w sosie musztardowo - kminkowym

Składniki
Porcja dla: 5-6 osób
Sposób przygotowania
  • Królika opłukać, osuszyć, usunąć błonki i tłuszcz, oddzielić comber, udka i łopatkę; comber przekroić na 3-4 kawałki.

  • Sos przecedzić przez sitko, odparować do połowy, dodać resztę musztardy, cukier i śmietanę, doprawić kilkoma kroplami sosu Worchestershire i podawać oddzielnie.

  • Kminek wymieszać z musztardą.

  • W brytfannie rozgrzać masło.

  • Mięso posolić i oprószyć Pieprzem, natrzeć połową Musztardy z Kminkiem.

  • Ułożyć w brytfannie, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200-250° C ok. 30 minut.

  • Następnie podlać mięso winem i rosołem i dusić do miękkości ok. 45 min.

  • Fasolkę umyć, usunąć włókna, zalać osolonym wrzątkiem, dodać cząber i gotować ok. 3 minuty aż do momentu wrzenia.

  • Odcedzić, posolić i oprószyć pieprzem, podzielić na porcje po 7-10 strączków, każdą owinąć w plasterki boczku i włożyć do brytfanny z królikiem miej więcej 30 minut przed końcem duszenia.

  • Gotowe mięso i fasolkę włożyć na ogrzany półmisek i odstawić w ciepłe miejsce.

Oceny i komentarze: 0