Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Japońskie kanapki z 7 przyprawami

Przed grillowaniem do klasycznej kanapki z mostkiem z grilla, dodaj japońską nutkę smakową, nacierając mięso mieszanką 7 przypraw zwaną także shichimi togarashi. Podawaj ze świeżą marchewką i sałatką z koprem włoskim.

Składniki
Porcja dla: 12
Sposób przygotowania
  • Piec rozgrzej do temperatury 170°C

  • Aby przyrządzić mostek, wymieszaj mieszankę 7 przypraw i sól morską. Mostek ułóż tłuszczem do góry w dużym żaroodpornym rondlu lub naczyniu żaroodpornym z pokrywką – na tyle dużym, aby mostek mieścił się w nim, nie dotykając boków. Wetrzyj z każdej strony mieszankę przypraw, a następnie wlej do rondla wywar. Przykryj szczelnie pokrywką; w razie konieczności użyj warstwy folii przed nałożeniem pokrywki, aby wilgoć nie uciekała. Piecz w piekarniku przez 3-4 godziny do miękkości.

  • W międzyczasie, aby przyrządzić sałatkę z koprem, mieszaj ocet, sok pomarańczowy, cukier kryształ, olej i sól morską w dużej misce, aż dobrze się połączą. Dodaj marchew, koper i czerwoną cebulę. Wymieszaj z dressingiem, przykryj i przechowuj w lodówce do czasu podania.

  • Aby przyrządzić sos barbecue, wymieszaj wszystkie składniki w rondelku, podgrzewając je na dużym ogniu. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut lub do momentu, gdy sos lekko zgęstnieje i zmniejszy objętość do około 500 ml. Mieszaj od czasu do czasu.

  • Aby podać, ostrożnie zdejmij mostek z patelni i pozostaw do lekkiego ostygnięcia przed wyciągnięciem. Wszelkie soki z mięsa wołowego zredukuj na dużej patelni na dużym ogniu, aż zostanie około 200 ml płynu. Wyciągnij mostek dwoma widelcami, a następnie zalej zredukowanym alkoholem. Podawaj w bułkach z sosem barbecue i sałatką z koprem włoskim.

Oceny i komentarze: 0