Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »

Gęś nadziewana kasztanami

Składniki
Porcja dla: 8-10 osób
Sposób przygotowania
  • Kasztany naciąć ukośnie po zaokrąglonej stronie, włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować pod przykryciem przez 30 minut.

  • Napełnić gęś farszem, otwór w brzuchu zaszyć nicią.

  • Ułożyć gęś na ruszcie i polać ją olejem.

  • Gęś piec przez 3-3,5 godziny.

  • Po połowie pieczenia przewrócić gęś na jeden bok i wlać na blachę 2 filiżanki gorącej wody.

  • Po 2 godzinach położyć gęś na grzbiecie i nakłuć wielokrotnie najgrubsze miejsca udek, aby wyciekł nadmiar tłuszczu.

  • W czasie ostatnich 30 minut pieczenia pokropić gęś kilkakrotnie piwem.

  • Upieczoną gęś pozostawić na ruszcie, w wyłączonym piekarniku, przez 20 minut.

  • Tłuszcz z blachy rozprowadzić gorącą wodą, przelać do garnka, doprawić solą, pieprzem, oregano i czerwonym winem.

  • Ugotowane kasztany osączyć i ostudzić.

  • Gęś nasolić.

  • Obrane jabłka pokroić w drobną kostkę.

  • Oczyszczone serce i wątróbkę osuszyć i pokroić w kostkę.

  • Bułkę namoczyć w wodzie, następnie odcisnąć.

  • Podsmażone na maśle podroby wymieszać z jabłkiem, bułką, żółtkiem, solą i pokrojonymi w ósemkę kasztanami.

  • Farsz doprawić oregano i estragonem.

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200° C.

Oceny i komentarze: 1

Dodaj komentarz

Komentarze

  • Dag Berlin na 11/19/2016

    Dlaczego przepis jest tak bezładnie pomieszany,zamiast opisu w kolejności wykonania? Słabiej gotująca osoba za nic nie domyśli się co ma z tym wszystkim zrobić.

    Czy to było pomocne?