Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Comber jagnięcy w ziołach, mus jabłkowy oraz bataty z sosem z czerwonego wina

Przepis zaprezentowany w programie Top Chef.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Jagnięcina: Mięso myjemy, odcinamy nadmiar tłuszczu, zeskrobujemy kości.

  • Bataty: Bataty obieramy i kroimy w równą kostkę.

  • Przyprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym z odrobiną oliwy i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 min.

  • Mus jabłkowy: Trawę żubrową, ziele angielskie i cynamon zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu.

  • Jabłka myjemy, obieramy i wycinamy gniazda.

  • Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut, po czym blendujemy bez przypraw, dodając małą ilość wody.

  • Przyprawiamy solą i przecieramy przez sito jeśli jest to konieczne.

  • Sos do jagnięciny: Skrawki z mięsa przesmażamy, dodajemy pokrojone warzywa, zalewamy winem i redukujemy.

  • Dodajemy ziele angielskie, trawę żubrową, wywar i dalej redukujemy.

  • Pod koniec sos zdejmujemy z ognia, przelewamy przez sito i zaciągamy zimnym masłem.

  • Skrawki mięsa pozostawiamy do sosu.

  • Wszystkie zioła miksujemy z masłem i kładziemy na oczyszczonym mięsie.

  • Pozostawiamy w lodówce, aby mięso się zamarynowało.

  • Pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu kroimy na porcje.

  • Carpaccio z czarnuszką: Selery myjemy i obieramy na okrągły kształt.

  • Gotujemy je na małym ogniu wraz z przyprawami, zwracając uwagę, aby się nie rozgotowały.

  • Po ugotowaniu kroimy na cienkie plasterki i układamy na talerzu.

  • Czarnuszkę prażymy na suchej patelni i posypujemy ułożony na talerzu seler.

Oceny i komentarze: 0