Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Satay z kurczaka

Przepis zaprezentowany przez Grzegorza Łapanowskiego w programie Dzień Dobry Wakacje.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Filety z kurczaka oczyść, umyj i osusz. Pokrój w długie cienkie paski.

  • 2-3 łyżeczki curry wymieszaj z 5 łyżkami jogurtu. Dopraw delikatnie solą.

  • Wrzuć paski kurczaka do tak przygotowanej marynaty i odstaw do lodówki na 2 godziny.

  • Przygotuj sos jogurtowy: miętę opłucz i osusz. Listki drobno posiekaj. Do reszty jogurtu dodaj curry, chilii i posiekaną miętę. Dopraw do smaku solą. Odstaw na pół godziny do lodówki żeby smaki się dobrze połączyły.

  • Mięso osącz delikatnie z marynaty i nabij paski kurczaka na patyczki do szaszłyków.

  • Opiekaj na grillu kilka minut, co jakiś czas obracając szaszłyki. Podawaj z sosem jogurtowym.

Porady Gotowanie

Patyczki do szaszłyków namocz przez kilka minut w zimnej wodzie, dzięki temu nie będą się przypalały na grillu.

Oceny i komentarze: 0