Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Piersi kacze z winogronami

Składniki
Porcja dla: 4-6 osób
Sposób przygotowania
  • Usunąć pestki z winogron.

  • Naciąć skórę piersi kaczki w kratkę, natrzeć solą i pieprzem.

  • Na rozgrzanej patelni (nadającej się do wstawienia do piekarnika) podsmażyć filety (najpierw skórą do dołu) po 2 minuty z każdej strony.

  • Wstawić do piekarnika na ok. 40 minut.

  • Filety ukośnie pokroić w grube plastry i przełożyć na ogrzany półmisek.

  • Polać gorącym sosem i podawać z sałatą.

  • Roztopić masło i delikatnie rozpuścić w nim cukier.

  • Dodać winogrona i smażyć je ok. 4 minut.

  • Wyjąć i przełożyć do miseczki.

  • Do masła dodać sok i gotować, stale mieszając, aż płyn zredukuje się do połowy.

  • Dodać imbir i szczyptę soli.

  • Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 2 łyżkach wody, dodać do sosu i mieszając zagotować.

  • Winogrona przełożyć do sosu, wymieszać.

  • Rozgrzać piekarnik do 80° C.

Oceny i komentarze: 0