Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Kluski śląskie

Składniki
Porcja dla: 6-8 osób
Sposób przygotowania
  • Ugotowane ziemniaki przetrzeć przez specjalną praskę lub zemleć w maszynce.

  • Wyłożyć na stolnicę, wbić jajka, dodać mąkę ziemniaczaną posolić i zagnieść ciasto.

  • W czasie zagniatania podsypać mąką pszenną.

  • Formować z powstałego ciasta okrągłe kluski wielkości orzecha włoskiego.

  • Lekko spłaszczać i robić w każdej wgłębienie.

  • Gotować we wrzącej osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia.

  • Wybierać łyżką cedzakową na talerze.

  • Podawać okraszone skwarkami lub jako dodatek do mięs i sosów.

Oceny i komentarze: 0