Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Nektarynki i morele pieczone ze skórką pomarańczy i czarnym pieprzem

Nektarynki i morele pieczone w pysznym pomarańczowo-miodowym sosie przyprawionym cynamonem, anyżem i wanilią z ciepłą nutą indonezyjskiego pieprzu długiego.

Składniki
Porcja dla: 4
Sposób przygotowania
  • Rozgrzać piekarnik do 200°C

  • Połamać laski cynamonu i gwiazdki anyżu na dwie lub trzy części i wrzucić do miski razem z liśćmi laurowymi. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i zeskrobać nasiona przy pomocy noża, nasiona wraz z pustymi laskami dodać do miski z przyprawami.

  • Dodać miód, sok i skórkę z pomarańczy, czarny pieprz i cukier i dobrze wymieszać.

  • Owoce przekroić na pół i wyjąć pestki, a następnie owoce umieścić w płytkim naczyniu żaroodpornym skórką do dołu.

  • Owoce polać sosem z miski, posypać pokrojonym na małe kawałki masłem i dodatkową szczyptą czarnego pieprzu.

  • Piec w piekarniku przez 15 minut, podlewając co 5 minut powstałymi sokami.

  • Podawać z lodami lub bitą śmietaną z odrobiną cukru pudru i dodatkową szczyptą indonezyjskiego pieprzu długiego.

Oceny i komentarze: 0