Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
00 0
image
Oceń

Ciasto z herbatą matcha z cytrynowo-bezowym lukrem

To lekko słodkie ciasto zawdzięcza herbaciany smak i barwę mieszance przypraw z zieloną matchą wzbogaconą o imbir i skórkę cytryny. Ten deser, przełożony masą cytrynową i udekorowany lekkim cytrynowym lukrem bezowym, stanowi powiew świeżości w świecie klasycznych ciast warstwowych.

Składniki
Porcja dla: Przepis na 12 porcji.
Sposób przygotowania
  • Rozgrzej piekarnik do 160°C. Aby przygotować ciasto, natłuść boki i dno okrągłej formy do pieczenia (ø 20 cm) sprayem zapobiegającym przywieraniu. Wyłóż dno formy papierem do pieczenia.

  • Ubijaj białka jaj w średniej wielkości misce mikserem ustawionym na wysokie obroty tak długo, aż białko zacznie układać się w miękkie fałdy. Wymieszaj mąkę, cukier, kwaśną śmietanę, stopione masło, mieszankę z herbatą matcha i proszek do pieczenia w dużej misce. Zmiksuj mikserem ustawionym na niskie obroty, aby uzyskać wilgotną masę. Mieszaj na średnich obrotach przez 2 minuty. Delikatnie wmieszaj białko. Mieszaj do połączenia składników. Przelej masę do przygotowanej formy.

  • Piecz przez 25 do 29 minut lub tak długo, by po nakłuciu ciasta wykałaczką była ona sucha. Pozwól ciastu stygnąć w formie przez 10 minut. Wyjmij z formy. Odstaw do wystygnięcia na kratce.

  • Aby przygotować lukier, wsyp cukier do wrzątku wlanego do dużej miski i mieszaj aż się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia. Dodaj proszek bezowy. Mieszaj za pomocą elektrycznego miksera ustawionego na niskie obroty tak długo, aż składniki się połączą. (Jeśli używasz miksera stacjonarnego, korzystaj z końcówki z trzepaczką.) Ubijaj na wysokich obrotach tak długo, aż masa będzie sztywna i pofalowana. Delikatnie wmieszaj krem ze słodkich pianek marshmallow i sok z cytryny za pomocą łopatki. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • Przekrój ciasto poziomo na pół, aby uzyskać 2 cienkie warstwy. Umieść jedną warstwę na paterze i posmaruj kremem cytrynowym. Połóż na wierzch drugą warstwę ciasta. Udekoruj wierzch i boki ciasta lukrem. Jeśli chcesz, możesz przybrać ciasto drobno startą skórką cytryny.

Porady Gotowanie

Matcha to sproszkowana zielona herbata, którą można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, w supermarketach w dziale z żywnością organiczną i herbatą lub w delikatesach internetowych.

Proszek bezowy wytwarza się z pasteryzowanych suszonych białek jaj, cukru, kamienia winnego i skrobi kukurydzianej. Służy do przygotowania polewy lub bezy, którą dekoruje się ciasta i inne desery. Można go kupić w supermarketach w dziale z produktami do pieczenia, sklepach dla hobbystów w dziale z produktami do dekorowania ciast lub delikatesach internetowych.

Oceny i komentarze: 0