Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
Wanilia laskaWanilia laska

Wanilia laska

< Powrót

Ciekawostki
Nazwę „wanilia” zawdzięcza Hiszpanom - „vaina” oznacza torebkę, strąk. Aztekowie w Meksyku używali lasek wanilii do doprawiania swojego napoju czekoladowego o nazwie Xocolatl. Strąki wanilii zbiera się, gdy są jeszcze niedojrzałe i pozbawione zapachu. Długotrwały proces suszenia, który uwalnia wonny waniliowy aromat, jest jednym z powodów wysokiej ceny przyprawy. Jej uprawa była przez wiele lat możliwa jedynie w Meksyku, gdyż tylko tam żyły owady zapylające kwiaty wanilii. Dopiero od połowy XIX w., kiedy to wynaleziono metodę sztucznego zapylania kwiatów, uprawy wanilii znacznie się rozrosły. Laski wanilii dobrej jakości mają pełniejszy smak niż esencja i mogą być używane wielokrotnie. Wanilia była uważana za środek wspomagający pracę mózgu. Wanilina jest podstawową substancją odpowiedzialną w wanilii za zapach i smak.

Jak wybierać
Laski wanilii powinny być elastyczne i sprężyste, o głębokim, brązowym kolorze i nieco pomarszczonym wyglądzie. Złożony, ale subtelny owocowy „bukiet” rozwija się z upływem czasu i jest długotrwały.

Zastosowanie
Możemy umieścić laskę wanilii w słoiku z cukrem, aby nadać wypiekom dodatkowego smaku.
Podczas przygotowywania sosów lub lodów, można dodać laskę wanilii do mleka (należy usunąć ją przed podaniem potrawy).
Dobrym sposobem na zintensyfikowanie smaku jest rozcięcie laski wanilii wzdłuż i użycie do przyprawiania jej ziarenek.
Można dodać do puddingu ryżowego.
Bardzo smaczne i aromatyczne są wszelkiego rodzaju likiery przyprawiane wanilią.
Śmietana ubita z cukrem z dodatkiem wanilii, to znany creme Chantilly.

Wartości odżywcze
Wartość energetyczna w 100g: 235 KCal
Węglowodany w 100g: 25 g
Tłuszcz w 100g: 15 g

Produkty