Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
SzczypiorekSzczypiorek

Szczypiorek

< Powrót

Ciekawostki
Szczypiorek uprawia się głównie na półkuli północnej. Mocno aromatyczny, holenderskim hodowcom służy jako dodatek do paszy dla krów, gwarantujący aromatyzowane mleko. Szczypiorek zbiera się w lipcu, zanim zakwitnie. Jest on bardzo szybko przetwarzany, w celu uniknięcia pogorszenia delikatnego smaku. Szczypiorek wraz z pietruszką, estragonem i trybulką, tworzy klasyczną francuską mieszankę tzw. „ziół aromatycznych” (po francusku „fines herbes”).

Jak wybierać
Delikatny aromat szczypiorku zostaje zachowany, dzięki szybkiemu procesowi liofilizacji. Zdrowy szczypiorek powinien mieć jasnozieloną barwę.

Zastosowanie
Szczypiorek nie utraci swego smaku, jeżeli dodamy go do potrawy pod koniec gotowania.
Z odrobiną masła i startego sera, jest idealny do puree ziemniaczanego.
Pod koniec gotowania, można dodać go do sosu serowego, aby wzbogacić smak potrawy.
Często wykorzystywany do posypania jajecznicy, omletu, sałatki ziemniaczanej.
Doskonały do dekorowania zup i sałatek.
Wystarczy zmieszać szczypiorek z kwaśną śmietaną, aby otrzymać pyszny dip.

Wartości odżywcze
Wartość energetyczna w 100g: 373 Kcal
Białka w 100g: 24.6 g
Węglowodany w 100g: 59.1 g
Tłuszcz w 100g: 4.2 g