Cookie!
Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. Więcej informacji »
KurkumaKurkuma

Kurkuma

< Powrót

Ciekawostki
Kurkuma była od wieków używana, jako barwnik, często też zastępowano nią droższy szafran, stąd jej średniowieczna nazwa „szafran indyjski”. W Azji kurkumę uważa się za środek wzmacniający i lekarstwo na problemy z wątrobą. W Indonezji barwiony kurkumą ryż stanowi element tradycyjnego rytuału zaślubin. Kurkuma jest także stosowana do dekorowania ramion młodej pary i malowania na złoto policzków. Dziś w świecie zachodnim kurkuma służy głównie, jako dodatek do zalew oraz barwnik używany do produkcji sera i musztardy. Zanim otrzymamy sproszkowaną przyprawę, kłącza rośliny kurkumy długiej najpierw gotuje się we wrzątku lub parzy, a dopiero później suszy i poddaje dalszej obróbce.

Jak wybierać
Mielona kurkuma powinna mieć wspaniały, głęboki żółty kolor oraz świeży, ostry, korzenny smak i aromat z nutką imbiru i pieprzu.

Zastosowanie
Po dodaniu jej do gotującej się wody uzyskamy jaskrawą, żywą barwę ryżu.
Świetnie komponuje się z daniami z warzyw, fasoli i soczewicy.
Idealny dodatek do zup, sosów i curry.
Dzięki kurkumie musztarda zyska intensywniejszą żółtą barwę.
Pokrojona cebula i gotowane ziemniaki usmażone metodą stir fry na odrobinie oleju, będą smaczniejsze z dodatkiem kurkumy.

Wartości odżywcze
Wartość energetyczna w 100g: 343 KCal
Białka w 100g: 9.2 g
Węglowodany w 100g: 69.8 g
Tłuszcz w 100g: 3 g