Pliki cookie pomagają nam dostarczać treść naszego serwisu. Używając serwisu zgadzasz się na wykorzystanie przez nas plików cookie. OK Więcej informacji »

[Przejdź do zawartości]

Search form

Dla prasy

marzec 2012

Tradycyjny smak pieczywa na Wielkanoc z przyprawami do chleba KAMIS

Tradycyjny smak pieczywa na Wielkanoc z przyprawami do chleba KAMIS

Domowe pieczywo: świeże, chrupiące, rumiane, pachnące, naturalne… z ziarnami, pestkami dyni i słonecznika. Uwielbiamy świeże, domowe, tradycyjne pieczywo, które jest doskonałym dodatkiem do wielkanocnych dań i mięs.

KAMIS wprowadza pierwsze na rynku mieszanki ziół i przypraw do chleba w trzech wariantach: Przyprawę do chleba włoskiego, Przyprawę do chleba litewskiego, Przyprawę do chleba staropolskiego.

Nie jem pieczywa, bo się odchudzam – taki argument słychać coraz częściej. Czy faktycznie słusznie? Dlaczego chleb wykluczany jest z diety, jeśli syci i doskonale smakuje? Według badań, statystyczny Polak zjada rocznie coraz mniej chleba. Niektórzy w ogóle rezygnują z pieczywa, sądząc, że tuczy. Są też tacy, którzy kupują wyłącznie świeży chleb, inni spożywają tylko pieczywo razowe, sądząc, że białe jest bezwartościowe. Tymczasem, jak przekonują dietetycy chleb może być zdrowy. Szczególnie ten wypiekany własnoręcznie, kiedy dokładnie wiemy, jakie są jego składniki.

Chleb może poprawiać pamięć i koncentrację pszenny i żytni chleb jest bogatym źródłem magnezu, który łagodzi objawy stresu i działa przeciwdepresyjnie, równoważy i kontroluje poziomy potasu, wapnia i sodu. Chleb może dbać o szczupłą sylwetkę – najwięcej błonnika zawiera chleb razowy i wbrew powszechnej opinii żaden chleb nie tuczy, o ile jemy go z umiarem. A ponadto chleb może chronić przed nowotworami – głównie ten wypiekany na zakwasie, zawiera kwas mlekowy, który ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom.

Chleb – tradycja i nowoczesność

Pierwsze wzmianki o polskim chlebie sięgają króla Bolesława Chrobrego. Legenda głosi, że „Bolesław Chrobry, jadąc na spotkanie z Ottonem III, poczuł nagle miły zapach. Gospodarz domostwa, z którego się on unosił, poczęstował króla chlebem. Ten zaś, na pamiątkę wydarzenia, nazwał miejscowość Piekarami”. Polski chleb od lat jest bardzo popularny na całym świecie, słyniemy z chleba najlepszej jakości, cenimy dobrej jakości chleb, dlatego coraz częściej pieczemy go samodzielnie w domu.

W ostatnich latach coraz bardziej popularne staje się… dzielenie się zakwasem. Jeśli zastanawiamy się, dlaczego tak trudno kupić chleb upieczony na naturalnym zaczynie, to szybko znajdziemy odpowiedź – wymaga to czasu. Warto podzielić się przygotowanym zakwasem, bo to najlepszy sposób, by zarazić przyjaciół wspaniałym zwyczajem samodzielnego przygotowywania chleba. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak łatwe jest własnoręczne przygotowanie chleba, kiedy ma się gotowy zakwas. Jeśli się postępuję zgodnie z przepisem, przygotowanie masy chlebowej to zaledwie kilkanaście minut plus oczywiście czas wyrośnięcia i pieczenia chleba. Własnoręcznie upieczony chleb może być doskonałym dodatkiem do potraw na Wielkanoc, a nawet więcej, w chlebie można podać wielkanocne potrawy, jak na przykład żurek.

KAMIS ułatwia samodzielne przygotowanie pieczywa. Wprowadza trzy wyjątkowe i aromatyczne mieszanki do chleba: do chleba włoskiego, do chleba litewskiego, do chleba staropolskiego. Ważnym składnikiem wszystkich Przypraw do chleba KAMIS jest czarnuszka. Nasiona czarnuszki używane są przede wszystkim do pieczywa, nadając mu unikalny aromat oraz go wzbogacając. Czarnuszka ma charakterystyczny orzechowy, nieco cierpki smak, z delikatną nutą maku i pieprzu. Przyprawy do chleba KAMIS są uniwersalne w zastosowaniu – zarówno do chleba na drożdżach, jak i na zakwasie. Urozmaicone są aromatycznymi dodatkami, m. in. suszonymi pomidorami, kminkiem, czosnkiem, rozmarynem. Na każdej torebce można znaleźć kompletny przepis na wyśmienity chleb, dzięki czemu jego przygotowanie jest naprawdę łatwe. Mieszanki są proste w zastosowaniu i nadają przygotowanemu pieczywu aromat i charakter.

Przyprawa do chleba włoskiego KAMIS

Klasycznym włoskim pieczywem jest ciabatta, która swój charakterystyczny smak zawdzięcza oliwie, przyprawom i włoskiemu zaczynowi, zwanemu bigą. Przyprawa do chleba włoskiego KAMIS to mieszanka przypraw, ziół i czarnuszki z

dodatkiem suszonych pomidorów. Dzięki nim pieczony domowym sposobem chleb zyska niepowtarzalny, włoski smak. Mieszankę można stosować niezależnie od rodzaju użytej mąki i do każdego rodzaju chleba, zarówno przygotowywanego na zakwasie, jak i na drożdżach. Jedna torebka wystarczy na 1 kg mąki. W skład

mieszanki wchodzi: pomidory, czosnek, bazylia, czarnuszka, rozmaryn i tymianek.

Przyprawa do chleba litewskiego KAMIS

Chleb litewski to typowy chleb żytni. Gesty, ciemny, lekko wilgotny i koniecznie z dodatkiem kminku. Przyprawa do chleba litewskiego z kminkiem KAMIS to mieszanka przypraw na bazie czarnuszki, dzięki której pieczony w domu chleb zyskuje wyrazisty smak i aromat. Mieszankę można stosować niezależnie od rodzaju użytej mąki i do każdego rodzaju chleba, zarówno przygotowywanego na zakwasie, jak i na drożdżach. Jedna torebka wystarczy na 1 kg mąki. W skład mieszanki wchodzi: kminek, majeranek, czarnuszka, cząber i oregano.

Przyprawa do chleba staropolskiego KAMIS

Chleb staropolski to jasny, pszenny chleb o chrupiącej skórce i delikatnym smaku. Przyprawa do chleba staropolskiego KAMIS to starannie przygotowana mieszanki ziół i przypraw na bazie czarnuszki, aby chleb smakował wyśmienicie. Mieszankę można stosować niezależnie od rodzaju użytej mąki i do każdego rodzaju chleba, zarówno przygotowywanego na zakwasie, jak i na drożdżach.

Jedna torebka wystarczy na 1 kg mąki. W skład mieszanki wchodzi czarnuszka, majeranek, rozmaryn, oregano i tymianek.

[Wróć na górę]