0 0 0
image
Oceń

Japońskie pikantne grillowane skrzydełka w stylu izakaya

Składniki
Porcja dla: 6
Sposób przygotowania
15 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania
15 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
  • W średniej wielkości misce wymieszaj brązowy cukier, mirin, sake, sos sojowy, ocet ryżowy, imbir i czosnek. Odłóż połowę, z której później przyrządzisz glazurę do mięsa.

  • Skrzydełka z kurczaka umieść w dużym zamykanym plastikowym worku, do którego wlej również pozostałą połowę marynaty. Powinna dobrze pokryć całe mięso. Włóż do lodówki na 30 minut lub dłużej, jeśli chcesz, aby skrzydełka nabrały bardziej intensywnego smaku.

  • Do odłożonej części marynaty dodaj mąkę kukurydzianą, wymieszaj i doprowadź do wrzenia, gotując w małym rondlu. Zmniejsz ogień i gotuj przez 2 minuty, następnie zdejmij z ognia i odłóż do ostudzenia na 5 minut. Dodaj posypkę furikake o smaku wasabi, wymieszaj. Tak przygotowaną glazurę przelej do dużej miski i odstaw na bok.

  • Wyjmij skrzydełka z marynaty i wylej jej pozostałości. Nadziej skrzydełka na patyczki do szaszłyków i grilluj na średnim ogniu, od czasu do czasu obracając, przez ok. 20-25 minut aż mięso będzie dobrze upieczone.

  • Skrzydełka posmaruj przygotowaną wcześniej glazurą, a przed podaniem oprósz cebulką oraz dodatkową szczyptą posypki furikake o smaku wasabi.

Porady Gotowanie

Wskazówka: drewniane patyczki do szaszłyków namaczaj przynajmniej przez 30 minut w wodzie. Dzięki temu nie spalą się na grillu. 

Oceny i komentarze: 0