Kruche ciasto z owocami to świetny pomysł na deser dla całej rodziny. Skąd nazwa skubaniec? Zamiast wałkować kruche ciasto skubiemy je na nieregularne kawałki. To uniwersalny przepis - możesz wykorzystać jabłka, gruszki, śliwki lub inne owoce sezonowe. Przepis opracowała Agata Dudek z Banku Żywności w Krakowie, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".
Posiekaj nożem mąkę z zimnym masłem, 5 łyżek cukru pudru, proszek do pieczenia, żółtka i zagnieć na jednolite ciasto.
Ciasto podziel na trzy równe części, do jednej dodaj kakao i ponownie zagnieć.
Ciasto odstaw na 30 min. do lodówki a w tym czasie przygotuj owoce.
Jedną cześć jasnego ciasta rozwałkuj i wyłóż nim tortownice lub blachę.
Na cieście ułóż pokrojone w cząstki jabłka, gruszki lub śliwki bez pestek, ciemne ciasto skub na małe kawałeczki i posyp nim owoce.
Białka z pozostałym cukrem ubij na sztywną pianę, następnie wyłóż na ciemne ciasto i posyp poskubanym pozostałym jasnym ciastem.
Piecz 40 min. w temp. 160-170 st.
Aby ciasto było bardziej aromatyczne, dodaj do ciemnego ciasta goździki utarte w moździerzu z cynamonem i kardamonem.
---
Dołącz do "Kulinarnie mocnych"! Gotuj smaczne i pełne smaku potrawy z prostych składników. Wypróbuj inne przepisy.