00 0
image
Oceń

Skubaniec

Kruche ciasto z owocami to świetny pomysł na deser dla całej rodziny. Skąd nazwa skubaniec? Zamiast wałkować kruche ciasto skubiemy je na nieregularne kawałki. To uniwersalny przepis - możesz wykorzystać jabłka, gruszki, śliwki lub inne owoce sezonowe. Przepis opracowała Agata Dudek z Banku Żywności w Krakowie, w ramach warsztatów „Kulinarnie mocni".

Składniki
Porcja dla: 12
Sposób przygotowania
25 min Czas przygotowania 40 min Czas gotowania
25 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania
  • Posiekaj nożem mąkę z zimnym masłem, 5 łyżek cukru pudru, proszek do pieczenia, żółtka i zagnieć na jednolite ciasto.

  • Ciasto podziel na trzy równe części, do jednej dodaj kakao i ponownie zagnieć.

  • Ciasto odstaw na 30 min. do lodówki a w tym czasie przygotuj owoce.

  • Jedną cześć jasnego ciasta rozwałkuj i wyłóż nim tortownice lub blachę.

  • Na cieście ułóż pokrojone w cząstki jabłka, gruszki lub śliwki bez pestek, ciemne ciasto skub na małe kawałeczki i posyp nim owoce.

  • Białka z pozostałym cukrem ubij na sztywną pianę, następnie wyłóż na ciemne ciasto i posyp poskubanym pozostałym jasnym ciastem.

  • Piecz 40 min. w temp. 160-170 st.

Porady Gotowanie

Aby ciasto było bardziej aromatyczne, dodaj do ciemnego ciasta goździki utarte w moździerzu z cynamonem i kardamonem.

--- 

Dołącz do "Kulinarnie mocnych"! Gotuj smaczne i pełne smaku potrawy z prostych składników. Wypróbuj inne przepisy.

Oceny i komentarze: 0