Gorczyca biała

Gorczyca: prehistoryczna przyprawa wciąż mocna

Protoplaści ludzkości szczególnie upodobali sobie jedną przyprawę – wspaniałą gorczycę. Ślady tego pikantnego nasionka...

Gorczyca: prehistoryczna przyprawa wciąż mocna

Protoplaści ludzkości szczególnie upodobali sobie jedną przyprawę – wspaniałą gorczycę. Ślady tego pikantnego nasionka można znaleźć w różnych częściach świata, choć sama gorczyca biała pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Starożytni Hindusi wspominają o tej aromatycznej przyprawie w pismach sanskryckich liczących sobie 5 tysięcy lat, a chrześcijanie porównują wiarę do ziarna gorczycy w Nowym Testamencie.

Dziś wciąż jest jedną z najpopularniejszych przypraw świata i kochamy ją za jej wspaniały smak. Dzięki swojej słodko-ostrej nucie stanowi doskonały dodatek do kapusty kiszonej, kwaszonych ogórków czy buraczków.

Wielu z nas nie wyobraża sobie domowego bigosu czy porcji gołąbków bez szczypty zmielonej gorczycy. Jednak nie tylko sałatki, zupy czy gulasze zawdzięczają tej przyprawie swój wyjątkowy smak.

Czy próbowałeś stworzyć swoją własną mieszankę przypraw do mięs z białą gorczycą Kamisa? Może stanowić doskonałą, zdrową alternatywę dla sosów i tłustych marynat. Co więcej, możesz przyprawiać posiłki po swojemu – zacznij od gorczycy, a następnie dodaj ulubione zioła i przyprawy.

Sprawdź naszą ofertę musztard >>

Dowiedz się
więcej o... GORCZYCY

Więcej Mniej

Informacje żywieniowe

Więcej informacji wkrótce

KOD UPC (Sztuka)

5900084011013

Powiązane przepisy

Inne produkty