Składniki

  • 600 g arbuza, pokrojonego w 1 cm kawałki
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 1/2 łyżki sosu sojowego z obniżoną zawartością soli
  • 75 g majonezu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 1/2 łyżki
  • 500 g ugotowanego i wystudzonego brązowego ryżu
  • 1 cienko pokrojone awokado
  • 1 starta marchewka
  • 75 g rzodkiewki pokrojonej w plastry
  • 1/2 ogórka pokrojonego w plastry
  • 1 łyżeczka wodorostów nori, rozdrobnionych tłuczkiem lub w moździerzu (opcjonalne)
  • Nasiona sezamu do dekoracji

Wskazówki

  1. W misce zamarynuj arbuza w oleju sezamowym i 2 łyżkach sosu sojowego przez 10 minut. Potem przełóż zawartość miski do rondelka i gotuj przez 5-10 min na średnim ogniu, do momentu, w którym arbuz pozbędzie się całej wody. Wyjmij z rondelka, przełóż do żaroodpornego naczynia i wystudź.
  2. W międzyczasie, aby przygotować sos ubij ubijaczką majonez, miód oraz 1 łyżkę sosu Frank Roasted Jalapeno Hot i odstaw na bok.
  3. Podziel ryż na 4 porcje i przełóż do osobnych miseczek. Pokrój arbuza w małą kostkę i wymieszaj z pozostałą częścią sosu Frank Fire Roasted Jalpeno Hot. Ułóż arbuza, awokado, marchewkę, rzodkiewkę i ogórka na ryżu. Arbuza posyp wodorostami nori, polej małą ilością wcześniej przygotowanego ostrego sosu. Całość posyp nasionami sezamu.