2 filety z piersi kurczaka: Marynata

  • 1/2 łyżeczki soli morskiej grubo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżki FRANK'S RedHot® Original, sok i skórka z 1 limonki
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 sałata rzymska
  • 4 kromki ciabatty
  • oliwa z oliwek
  • sól morska

Dressing:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 filet z sardeli
  • 2 łyżeczki octu z białego wina
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • starty Parmezan lub Grana Padano

Wskazówki

  1. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Przetnij pierś na pół, ale nie rozcinaj jej do końca i otwórz. Opędzluj ją marynatą i daj jej wychillować, odstawiając na bok chociaż na 30 minut.
  2. No dobra, wystarczy tego chillu.. Wyjmij kurczaka z marynaty i wrzuć na ruszt grilla lub patelnię grillową. Smaż każdą ze stron na średnim ogniu przez 3 minuty.
  3. Zdejmij mięso z ognia, pozwól mu ostygnąć, a następnie ostro rozdrobnij.
  4. Grzanki time!!! Porwij ciabattę na małe kawałki, skrop je oliwą i dopraw solą morską. Grzanki, które nie chrupią, to nie grzanki, dlatego piecz je w piekarniku przez 8-10 minut w temperaturze 200° C.
  5. Czas na dressing - rozgnieć widelcem sardelę i czosnek. Dorzuć do nich majonez, ocet i trochę mleka - to klucz do piekielnie dobrej konsystencji!
  6. Rozdziel liście sałaty, większe przekrój na pół, umyj i dobrze osusz. Połóż kurczaka na sałacie, dodaj grzanki i ostro skrop całość dressingiem. Na koniec dorzuć ser. Konkret sałatka gotowa!