1) Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Przetnij pierś na pół, ale nie rozcinaj jej do końca i otwórz. Opędzluj ją marynatą i daj jej wychillować, odstawiając na bok chociaż na 30 minut.
2) No dobra, wystarczy tego chillu.. Wyjmij kurczaka z marynaty i wrzuć na ruszt grilla lub patelnię grillową. Smaż każdą ze stron na średnim ogniu przez 3 minuty.
3) Zdejmij mięso z ognia, pozwól mu ostygnąć, a następnie ostro rozdrobnij.
4) Grzanki time!!! Porwij ciabattę na małe kawałki, skrop je oliwą i dopraw solą morską. Grzanki, które nie chrupią, to nie grzanki, dlatego piecz je w piekarniku przez 8-10 minut w temperaturze 200° C.
5) Czas na dressing - rozgnieć widelcem sardelę i czosnek. Dorzuć do nich majonez, ocet i trochę mleka - to klucz do piekielnie dobrej konsystencji!
6) Rozdziel liście sałaty, większe przekrój na pół, umyj i dobrze osusz. Połóż kurczaka na sałacie, dodaj grzanki i ostro skrop całość dressingiem. Na koniec dorzuć ser. Konkret sałatka gotowa!