1) Odpal robota kuchennego i rozdrobnij w nim czerwoną cebulę, czosnek, chili, kolendrę i natkę pietruszki.
2) Do zmiksowanych składników dodaj mieloną wołowinę, wędzoną paprykę, mielony kminek, ostry sos FRANK’S RedHot, jajko, sól morską, świeżo zmielony czarny pieprz i oliwę. Miksuj całość przez 30 sekund, aż wszystko się wymiesza, a mięso stanie się lepkie. Wrzuć masę do lodówki na godzinę. Po tym czasie uformuj z niej 8 równych kiełbasek i z powrotem wrzuć je do lodówki.
3) Nie ma czasu na nudę! Gdy mięso się chłodzi, Ty wymieszaj składniki sałatki i przygotuj sos - do jogurtu greckiego dorzuć skórkę z cytryny, posiekaną miętę i ostro dopraw solą oraz czarnym pieprzem.
4) Grill: Rozpal grill. Gdy węgiel będzie biały, wrzuć na ruszt kebsy i grilluj przez około 3 minuty z każdej strony. Grill i blacha do pieczenia: Połóż kebsy na blachę i wrzuć na grilla na 6 minut, aż staną się turbo chrupiące. Patelnia grillowa: Smaż kebsy przez 3 minuty z każdej strony.
5) W coś trzeba wsadzić mięso, dlatego podgrzej podpłomyk na grillu albo zawiń w folię i wrzuć do piekarnika, gdy kebsy wciąż się pieką.
6) Wyżerka prawie gotowa! Kofta kebsa podawaj z sałatką, jogurtem miętowym i sosem Frank’s Red Hot Original Sauce na ciepłym podpłomyku. Na koniec posyp całość pestkami granatu i zwiń placek. Smacznego!