Kofta Kebsy:

  • 1 średnia czerwona cebula pokrojona na ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 małe zielone chilli
  • 4 gałązki świeżej kolendry
  • 4 gałązki świeżej pietruszki
  • 450 g mielonego mięsa jagnięcego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżki FRANK'S RedHot® Original
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 podpłomyki o średnicy 20 cm

Miętowy sos jogurtowy:

  • 125 g jogurtu greckiego
  • 5 gałązek świeżej mięty
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól i czarny pieprz
  • skórka z cytryny

Sałatka:

  • opakowanie rukoli
  • poszarpana sałata lodowa
  • 1 pomidor pokrojony w grubą kostkę
  • 50 g pokrojonego w kostkę ogórka
  • 25 g nasion granatu
  • Extra FRANK'S RedHot® Original

Wskazówki

  1. Odpal robota kuchennego i rozdrobnij w nim czerwoną cebulę, czosnek, chili, kolendrę i natkę pietruszki.
  2. Do zmiksowanych składników dodaj mieloną wołowinę, wędzoną paprykę, mielony kminek, ostry sos FRANK’S RedHot, jajko, sól morską, świeżo zmielony czarny pieprz i oliwę. Miksuj całość przez 30 sekund, aż wszystko się wymiesza, a mięso stanie się lepkie. Wrzuć masę do lodówki na godzinę. Po tym czasie uformuj z niej 8 równych kiełbasek i z powrotem wrzuć je do lodówki.
  3. Nie ma czasu na nudę! Gdy mięso się chłodzi, Ty wymieszaj składniki sałatki i przygotuj sos - do jogurtu greckiego dorzuć skórkę z cytryny, posiekaną miętę i ostro dopraw solą oraz czarnym pieprzem.
  4. Grill: Rozpal grill. Gdy węgiel będzie biały, wrzuć na ruszt kebsy i grilluj przez około 3 minuty z każdej strony. Grill i blacha do pieczenia: Połóż kebsy na blachę i wrzuć na grilla na 6 minut, aż staną się turbo chrupiące. Patelnia grillowa: Smaż kebsy przez 3 minuty z każdej strony.
  5. W coś trzeba wsadzić mięso, dlatego podgrzej podpłomyk na grillu albo zawiń w folię i wrzuć do piekarnika, gdy kebsy wciąż się pieką.
  6. Wyżerka prawie gotowa! Kofta kebsa podawaj z sałatką, jogurtem miętowym i sosem Frank’s Red Hot Original Sauce na ciepłym podpłomyku. Na koniec posyp całość pestkami granatu i zwiń placek. Smacznego!