KOFTA KEBSY

Podziałaj z kofta kebsami i spraw, że to lato będzie naprawdę HOT! Piekielnie dobry smak gwarantuje ostry sos FRANK’S RedHot, ciepły podpłomyk i sałatka z sosem jogurtowym i… dodatkową porcją Franka, który w końcu ostro wchodzi ze wszystkim!

Składniki
Sposób przygotowania
  • 1) Odpal robota kuchennego i rozdrobnij w nim czerwoną cebulę, czosnek, chili, kolendrę i natkę pietruszki.

  • 2) Do zmiksowanych składników dodaj mieloną wołowinę, wędzoną paprykę, mielony kminek, ostry sos FRANK’S RedHot, jajko, sól morską, świeżo zmielony czarny pieprz i oliwę. Miksuj całość przez 30 sekund, aż wszystko się wymiesza, a mięso stanie się lepkie. Wrzuć masę do lodówki na godzinę. Po tym czasie uformuj z niej 8 równych kiełbasek i z powrotem wrzuć je do lodówki.

  • 3) Nie ma czasu na nudę! Gdy mięso się chłodzi, Ty wymieszaj składniki sałatki i przygotuj sos - do jogurtu greckiego dorzuć skórkę z cytryny, posiekaną miętę i ostro dopraw solą oraz czarnym pieprzem.

  • 4) Grill: Rozpal grill. Gdy węgiel będzie biały, wrzuć na ruszt kebsy i grilluj przez około 3 minuty z każdej strony. Grill i blacha do pieczenia: Połóż kebsy na blachę i wrzuć na grilla na 6 minut, aż staną się turbo chrupiące. Patelnia grillowa: Smaż kebsy przez 3 minuty z każdej strony.

  • 5) W coś trzeba wsadzić mięso, dlatego podgrzej podpłomyk na grillu albo zawiń w folię i wrzuć do piekarnika, gdy kebsy wciąż się pieką.

  • 6) Wyżerka prawie gotowa! Kofta kebsa podawaj z sałatką, jogurtem miętowym i sosem Frank’s Red Hot Original Sauce na ciepłym podpłomyku. Na koniec posyp całość pestkami granatu i zwiń placek. Smacznego!