FASZEROWANE PAPRYCZKI FRANKA Z PIKANTNYM KURCZAKIEM I RYŻEM

Pieczona papryka faszerowana pikantnym ryżem i mielonym kurczakiem, serwowana z lekkim sosem jogurtowym.

Składniki
Sposób przygotowania
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C. W tym czasie, na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzuć cebulkę i czosnek, podsmażając przez 5 minut tak, aby lekko zbrązowiały (ale się nie przypaliły!). Pamiętaj, aby dodać szczyptę soli - spowoduje ona, że cebula wypuści soki, co zapobiegnie spaleniu.

  • Dodaj mielonego kurczaka, zmielony kmin i kolendrę oraz sos Frank's RedHot Fire-Roasted Jalapeno. Smaż na średnim ogniu przez około 7 minut, dopóki kurczak nie nabierze ciemniejszego koloru. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  • Wszystko wymieszaj z ugotowanym ryżem, pomidorkami koktajlowymi i posiekaną kolendrą.

  • Odetnij wierzchołki papryki i usuń nasiona oraz wszelkie błony. Pionowo ustawiaj papryki w niedużej brytfance oraz nadziewaj je przygotowaną mieszanką ryżu i kurczaka. Na koniec, umieść wierzchołki papryki z powrotem na swoim miejscu.

  • Piecz w piekarniku przez 40 minut, dopóki papryka nie będzie miękka i przypieczona.

  • W tym czasie, gdy papryki się pieczą zrób sos jogurtowy – poprzez zmieszanie wszystkich składników na sos (jogurtu greckiego, oliwy z oliwek, soku z limonki, liści mięty, soli morskiej) w małej miseczce.

  • Papryki powinny być podawane na ciepło, razem z lekkim sosem jogurtowym. Świetnie smakują również z zieloną sałatką i pitą.