Składniki

  • 2 oleju
  • 2 krojonych pomidorów
  • 2 drobno posiekane papryczki chilli
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1/2 FRANK'S RedHot® Original
  • 400 g upiecoznego i pokrojonego w kostkę kurczaka
  • 100 g sera topionego
  • 1,5 startego sera chedar
  • 12 kukurydzianej tortilli

Wskazówki

  1. Rozgrzej piekarnik do 180˚C. Rozgrzej olej w dużym rondelku na średnim ogniu. Na rondelka wlej krojone pomidory z puszki, posiekaną papryczkę, przecier pomidorowy, zagotuj i na wolnym i gotuj jeszcze przez 3 min. Rozgnieć na gładką masę duże części pomidorów, które pozostaną. Wylej część sosu do naczynia żaroodpornego, tak aby przykryć dno naczynia.
  2. Wymieszaj sos FRANK’S RedHot Original, serek topiony i pozostały sos pomidorowy, gotuj na małym ogniu i mieszaj, aż serek topiony rozpuści się i sos osiągnie gładką masę. Odlej 1/3 szklanki i odstaw. Do sosu dodaj kurczaka i mieszaj, aż kurczak będzie dobrze obtoczony. Podgrzewaj na małym ogniu.
  3. Podgrzej tortille w kuchence mikrofalowej żeby je zmiękczyć. Napełnij każdą z nich ok. ¼ sosu z kurczakiem, delikatnie zwiń i zamknij. Umieść w naczyniu żaroodpornym jedną obok drugiej. Polej wszystkie 1/3 szklanki sosu i jeśli został sos wymieszany z kurczakiem, również go dodaj. Wszystko posyp serem.
  4. Piecz w piekarniku ok. 15-20 min, aż ser się roztopi. Dodaj na wierzch kilka kropel FRANK’S RedHot Original. Podawaj na ciepło. Udekoruj śmietaną, kolendrą i czerwoną cebulką.