1Cebulę posiekać w bardzo drobną kostkę, paprykę oczyścić z pestek i białych błonek, następnie posiekać w drobną kostkę.
2Na patelni rozgrzać ok. 3 łyżki tłuszczu do smażenia. Usmażyć paprykę i cebulę na mocnym ogniu.
3Ugotowany i ostudzony makaron wymieszać z gęsta śmietaną, solą i pieprzem. Do patelni z warzywami dodać czosnek i mielone wołowe mięso. Mięso rozdrabniać na patelni widelcem i mieszać od czasu do czasu.
4Przygotować sos, mieszając jogurt z surowymi jajkami, solą, pieprzem, tartym parmezanem. Do patelni z warzywami i mięsem dodać 125 ml. białego wytrawnego wina i 600g. pomidorów z puszki. Wymieszać całość i dusić na wolnym ogniu przez 15 – 20min.
5Do makaronu ze śmietaną dodać gałkę muszkatołową i wymieszać dokładnie. Gdy sos pomidorowy z mięsem mielonym będzie gotowy doprawić go solą i pieprzem.
6Przygotować brytfankę do zapiekania i układać w niej kolejno warstwę makaronu, na to warstwę sosu pomidorowego z mięsem mielonym, znów makaron i znów sos z mięsem. Całość zalać sosem jogurtowym z parmezanem.
7Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C z termoobiegiem (lub do 200C bez termoobiegu) przez 15 – 20 min.
8Gotową zapiekankę podawać na stół w brytfance, a aby uzyskać kostki podobne do lazagne, zapiekankę trzeba wystudzić, podzielić na porcje i podgrzać jeszcze raz każdą kostkę na osobnym talerzu.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.