1
łyżka
domowej posypki furikake o smaku wasabi oraz dodatkowo szczypta do wykończenia dania (sprawdź osobny przepis)
1
cebula dymka (pokrojona w cienkie plasterki)
Instrukcje
1W średniej wielkości misce wymieszaj brązowy cukier, mirin, sake, sos sojowy, ocet ryżowy, imbir i czosnek. Odłóż połowę, z której później przyrządzisz glazurę do mięsa.
2Skrzydełka z kurczaka umieść w dużym zamykanym plastikowym worku, do którego wlej również pozostałą połowę marynaty. Powinna dobrze pokryć całe mięso. Włóż do lodówki na 30 minut lub dłużej, jeśli chcesz, aby skrzydełka nabrały bardziej intensywnego smaku.
3Do odłożonej części marynaty dodaj mąkę kukurydzianą, wymieszaj i doprowadź do wrzenia, gotując w małym rondlu. Zmniejsz ogień i gotuj przez 2 minuty, następnie zdejmij z ognia i odłóż do ostudzenia na 5 minut. Dodaj posypkę furikake o smaku wasabi, wymieszaj. Tak przygotowaną glazurę przelej do dużej miski i odstaw na bok.
4Wyjmij skrzydełka z marynaty i wylej jej pozostałości. Nadziej skrzydełka na patyczki do szaszłyków i grilluj na średnim ogniu, od czasu do czasu obracając, przez ok. 20-25 minut aż mięso będzie dobrze upieczone.
5Skrzydełka posmaruj przygotowaną wcześniej glazurą, a przed podaniem oprósz cebulką oraz dodatkową szczyptą posypki furikake o smaku wasabi.
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Informacje o wartościach odżywczych wkrótce
INFORMACJE ŻYWIENIOWE
(Na porcję)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.